Direktlänk till inlägg 29 september 2011

Appar sänker 3G-nätet

Av theotherside - 29 september 2011 06:29

Det är tydligen appar, speciellt Wordfeud och Facebook, som sägs vara orsaken till operatören 3:s haveri tidigare i veckan. 3G-nätet blev, och är fortfarande, överbelastat på grund av den mängd trafik dessa två orsakar. 

Men är det inte detta som 4G skulle fixa, då man med den nya generationens mobilnät ska prioritera datatrafik framför telefonsatal? Och Telia, som har kommit längst med utbyggnaden av det nya nätet, kan väl börja använda sig av 4G istället för 3G på flera håll?! Man tycker ju att det borde avlasta lite för dem som fortfarande bara kan använda sig av 3G-nätet. 

Samtidigt tycker jag att det är intressant vilken utveckling som har skett bara i år hittills- med alla dessa surfplattor och smartphones som hela tiden ökar mängden data. Kommer våra nät alls att hänga med i utvcklinge?! Och de kommentarer som 3 fick när nätet låg nere vittnar ju om hur beroende vi är av Internet och att det "alltid" ska vara tillgängligt. Lite skrämmande, samtidigt...





http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13698193.ab









Framtiden, eller behövs det snart ett 5G till och med?



  

 
 
Telia Kundservice

Telia Kundservice

29 september 2011 09:37

Hej.

Jag heter Thomas och arbetar på Telias kundservice.

Eftersom det i dagsläget inte finns några telefoner på den svenska marknaden som har stöd för 4G är det dessvärre svårt att styra över våra röst-kunder till 4G-nätet. Flertalet operatörer har presenterat telefonmodeller med 4G-stöd på olika mobiltelefoni-mässor under 2011 men ännu har ingen sådan telefon börjat säljas i Sverige.

Vi har däremot påbörjat en migrering av våra mobila bredband där i stort sett samtliga av de abonnemang vi erbjuder i dagsläget har stöd för 4G. Beroende på erbjudande ingår det ett 4G-modem som man kan välja att komplettera med en 4G-router.

4G-routern är ett bra tillval om man exempelvis vill placera modemet vid ett fönster för att få bästa möjliga täckning och/eller för att kunna dela uppkopplingen till flera datorer/surfplattor.

Med vänliga hälsningar
Thomas Lindmark
Telia Kundservice

http://www.telia.se

theotherside

29 september 2011 18:59

Hej!

Tack för ditt svar. Att man ska styra över röstsamtal till 4G kände inte jag till, jag hade trott att man uteslutande skulle använda 4G för mobil datatrafik? Och att 3G-nätet skulle då få användas till telefonsamtal och dylikt.

Bland ert erbjudanden om 4G-abonnemang så har ni alldeles för lite tak på hur mycket man får surfa, så det blir inte aktuellt att byta till Telia för min del ännu, trots att ni har överlägset bäst täckning i det område jag bor i.

Med vänlig hälsning,
Theotherside

 
Telia Kundservice

Telia Kundservice

7 oktober 2011 15:21

Hej igen. Ber om ursäkt för det sena svaret.

Jag läste igenom mitt inlägg igen och att röstsamtal framöver skulle gå över 4G var inte det jag syftade på, men jag såg nu att det var lätt att läsa inlägget så.

Vad jag menade var att en väldigt stor del av datatrafiken i vårt mobilnät orsakas av kunder med tal-abonnemang, alltså vanliga telefoner.

När/om det kommer telefoner där datatrafiken kan köras över 4G, parallellt med att rösttrafiken går över 3G eller 2G/GSM, så kommer det gissningsvis finnas stöd för 4G även på våra tal-abonnemang.

Att en del av våra kunder med tal-abonnemang på så sätt skulle kunna köra en del av sin datatrafik över 4G skulle på så sätt bli en avlastning för 3G-nätet.

Med vänliga hälsningar
Thomas Lindmark
Telia Kundservice

http://www.telia.se

theotherside

8 oktober 2011 14:55

Hej, och tack för ditt svar.

Jag tror jag har läst någonstans tidigare när jag började bli nyfiken på 4G, men jag tror jag missförstod något eller har blandat ihop det med något och det du har beskrivit här är det som gäller så nu har jag fått bilden mer klar för mig över hur det kommer att se ut.

Det kommer att bli mycket spännande att prova på 4G i alla fall, och det var mycket roligt att se hur snabbt det gick för Telia med utbyggnaden- jag ser på er karta att ni redan har fått 4G hitåt Norrland vilket jag blev lite förvånad över att se ( man är ju som lite van vid att det dröjer innan något nytt letar sig upp hitåt).

Tack för att du tog dig tid att svara.

Vänliga hälsningar, theotherside!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av theotherside - 21 april 2023 18:45

Jag är inte något överväldigande fantast av Miss Li vanligtvis, men kan ändock ej undgå att digga detta å när låten inleds med en spellevink-vibb för att därefter fortsätta i någon stil av disco-dunkabunkaddunk- aaaah! aaah. Igår när jag var på kro...

Av theotherside - 21 november 2022 03:56


Detta var en film som jag inte hade någon koll på, knappt visste att den överhuvudtaget fanns men så visades den på TV4 film under söndagskvällen och jag tog en chans och tittade.  The Night Listener är definitivt inte något mästerverk, men fungerade...

Av theotherside - 18 november 2022 18:35

   

Av theotherside - 13 november 2022 19:26

Du har ingen aning vad som händer, söndag bara sker. Varje dag, vilken veckodag är det egentligen? Du vet inte, måndag, onsdag, lördag Spelar ingen roll.  Du är mer eller mindre alltid full, en två tre Öl eller lite whiskey. Idag är det s...

Presentation

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
<<< September 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards