Direktlänk till inlägg 25 september 2015

Ouija

Av theotherside - 25 september 2015 04:00

Film som baserar sig på något slags spel brukar ju ha en tendens att suga ordentligt ( Super Mario Bros, Street Fighter mfl. någon?) men nu på senare år har det blivit populärt att filmatisera brädspel också ( Battleship, kommande Monopol). Ouija tillhör brädspelkategorin och även om den faktiskt inte suger fullständigt, så finns genrens många klichéer samlade här. Enligt standardformulär 1A så ska det gå snabbt, snabbt, snabbt. Speltiden är knappt en timme och trettio minuter och det är en del som ska hinnas med under den tiden, och det gör man inte direkt tillfredsställande. Man tar till och med hjälp av eftertexterna för att berätta en historia, även om man inte gör det fullt ut på något sätt.


Men klichéerna stannar inte där. Smällande dörrar, dörrar som öppnar, ljud av fotsteg på övervåningen trots att "ingen" ska befinna sig på övervåningen, mystiska ljud bakom hörnet som bara måste kollas upp(!), skuggor, andra ljud, fler dörrar som öppnas, en eldspis som mystiskt tänds, ett mystiskt meddelande till alla inblandade- Hello friend. Check. Och för att göra alltsammans lite mer klichéaktigt, så besöker huvudpersonen Luise naturligtvis ett mentalsjukhus och snackar med en patient för att få reda på mer om de mystiska händelserna. Suck. Dubbelsuck. Och suck igen!


Ändå, det är skrämmande ( men på helt fel sätt än vad regissören tänkt sig) hur effektivt alltsammans fungerar. Eller hade fungerat, om man inte hade sett alltsammans i otaliga andra skräckfilmer genom åren. Alltifrån The Conjuring till AnnaBelle använder precis samma tricks från trollerilådan, och det blir inte speciellt roligt att se gammal skåpmat serveras på nytt. Eller nytt och nytt, egentligen är det inte alls nytt. Same old shit, en film med en annan titel, annars hade denna kunnat passera revy som Conjuring 2. Eller Conjuring 3. Eller AnnaBelle del 25. Eller Insidious kapitel 45. Eller vilken jävla film som helst från James Wans penna. 

Om jag ska vara lite elak, lite mer än vad jag kanske varit hittills, skulle denna lika gärna ha kunnat vara ytterligare en uppföljare till parodiserien Scary Movie. Med den enda skillnaden att Oujia är gjord på fullaste allvar, men kan knappast bli tagen på fullt allvar. Varför skulle den? Man har sett allting som filmen erbjuder åminstone fem gånger tidigare, man vet på ett ungefär ( eller okej, man vet kort och gott) precis vad man har att förvänta sig och ingen av de gamla skrämseltricken fungerar speciellt bra om man inte varit isolerad likt en Robinson Crusoe på en öde ö de senaste tio åren och inte sett en enda av de tidigare nämnda skräckfilmerna. Först då, om ens, kanske man tycker att vad den här filmen har att erbjuda känns nytt, fräscht och spännande. 


         


Till råga på eländet ( det tar aldrig slut verkar det som) är Michael Bay med och producerar filmen och jag antar att han ansvarar dels för filmens tempo ( scen efter scen känns som att de avlöser varandra, knappt hinner de inblandade pusta ut innan det är dags för nya hemskheter), och jag förmodar att Bay är lite ansvarig för det minst sagt hastiga slutet. Riktigt tråkigt, lite gulligt också dessutom, och jäkligt snabbt överstökat slut. Som dessvärre också borgar för minst en uppföljare ( kan ju bli tre, fyra,fem, sex uppföljare till också, trippeldubbelsuck). Åh mr Bay, snälla, ge fan i skräckfilm! Det är inte ditt element. Mr Bay, jag tycker att du gör underhållande, mastodontactionfilmer, håll dig till sådana. Snälla....


Hmm finns det något kvar att säga om den här kalkon till film? Njae, kanske inte mer än att rikta en stilla önskan till de ansvariga att inte vara inblandade i uppföljaren, och att snälla snälla se till så att det kommer in lite nya namn i skräckfilmsgenren igen så att vi möjligen får se något nytt igen någon gång? 





 

 
 
Bumsan

Bumsan

25 september 2015 06:02

Har tänkt se den hur länge som helst men alltid fallit ur minnet mitt. Men tack för inlägget om filmen

http://loeria.devote.se

theotherside

25 september 2015 12:11

Det var likadant för min del, tänkt att se den här filmen hur länge som helst men som har inte blivit av en eller annan anledning förrän igår kväll.
Det var så lite så. Ha en härlig helg:)

 
Emm

Emm

27 september 2015 14:22

Det låter som en film man helst vill undvika. :) Plockar hellre fram de där klassikerna som man sett tusen gånger men fortfarande skrämmer en. Ha n trevlig helg!

http://www.emelisian.bloggplatsen.se

theotherside

27 september 2015 21:58

Nja nu är jag en sådan som inte blir rädd när jag ser på skräckfilm men denna kanske skulle fungera för dig så du kan alltid ge den en chans i alla fall:)
Hoppas att du har haft en trevlig helg!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av theotherside - 21 april 2023 18:45

Jag är inte något överväldigande fantast av Miss Li vanligtvis, men kan ändock ej undgå att digga detta å när låten inleds med en spellevink-vibb för att därefter fortsätta i någon stil av disco-dunkabunkaddunk- aaaah! aaah. Igår när jag var på kro...

Av theotherside - 21 november 2022 03:56


Detta var en film som jag inte hade någon koll på, knappt visste att den överhuvudtaget fanns men så visades den på TV4 film under söndagskvällen och jag tog en chans och tittade.  The Night Listener är definitivt inte något mästerverk, men fungerade...

Av theotherside - 18 november 2022 18:35

   

Av theotherside - 13 november 2022 19:26

Du har ingen aning vad som händer, söndag bara sker. Varje dag, vilken veckodag är det egentligen? Du vet inte, måndag, onsdag, lördag Spelar ingen roll.  Du är mer eller mindre alltid full, en två tre Öl eller lite whiskey. Idag är det s...

Presentation

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15 16 17 18
19
20
21
22
23
24 25
26
27
28
29 30
<<< September 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards