Direktlänk till inlägg 28 november 2013

Massövervakning av dig och mig, men till vilken nytta och till vilket pris?

Av theotherside - 28 november 2013 15:00

Det var ovanligt att jag tycker om en text från Aftonbladet så mycket att jag nickar instämmande till det mesta som Anders Lindberg skriver. Integritet är oviktigt för politiker, de skiter fullständigt i detta för dem äckliga ord, och tyvärr lever vi allihopa i en värld där minsta steg eller tangenttryck registreras och lagras. Om inte det är skrämmande, då förstår jag inte varför alla verkar ta nyheten om NSA:s massövervakning över hela världen med sådan ro. Stasi försvann, KGB blev mindre ivriga men USA består och har nu iklätt sig rollen som inte bara världens polis utan även som den som minsann har rätt att snoka, lyssna och läsa på vad världens medborgare skriver och pratar om, allt för att eventuellt kunna upptäcka ett hot. 


Anders Lindberg: " Problemet med massinsamling av känsliga uppgifter är också att de förr eller senare kan missbrukas. Eftersom det med modern teknik är relativt enkelt att kartlägga saker som etnicitet, sexuell läggning eller religiösa och politiska åsikter väcker det även frågan om vad som mer registreras."

 

Tekniken har gjort det till en barnlek att hålla reda på folk och fä, men sällan får vi egentligen något mer än ett svepande svar till vad massinsamlandet av information om oss ska vara bra för. Vi har nu en militär verksamhet som faktiskt inte bedriver övervakning av fienden som kan finnas utomlands, utan militären sysslar med att samla in information om sitt eget folk. Triviala saker som vad som skrivs på Facebook etc samlas in, sparas- men till vilket ändamål? Och som Anders Lindberg så kärnfullt poängterar, information kan ( och historiskt sett, har använts) till missbruk. Ingenting säger att historien inte kommer upprepa sig igen. Allt detta kan, och kommer, att missbrukas. 


Anders Lindbergs avslutning är en direkt uppmaning till oss som väljare: Säg nej till det här vansinnet! Det finns ingen svensk grundlag, eller någon annanstans, som säger att vi minsann måste leva med att övervakas överallt!


 "Nästa år är det val. Det gör partierna mer mottagliga än vanligt för synpunkter utifrån. Om tillräckligt många, tillräckligt högljutt säger stopp kommer det att få avtryck i politiken.

Ett första steg är att återuppta arbetet med att riva upp FRA-lagen. Sverige skulle kunna bli det första land som vänder ­vågen mot ökad övervakning och minskad personlig integritet.

Det är faktiskt ingen naturlag att andra ska få läsa din eller min e-post."




http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/anderslindberg/article17903515.ab








 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av theotherside - 21 april 2023 18:45

Jag är inte något överväldigande fantast av Miss Li vanligtvis, men kan ändock ej undgå att digga detta å när låten inleds med en spellevink-vibb för att därefter fortsätta i någon stil av disco-dunkabunkaddunk- aaaah! aaah. Igår när jag var på kro...

Av theotherside - 21 november 2022 03:56


Detta var en film som jag inte hade någon koll på, knappt visste att den överhuvudtaget fanns men så visades den på TV4 film under söndagskvällen och jag tog en chans och tittade.  The Night Listener är definitivt inte något mästerverk, men fungerade...

Av theotherside - 18 november 2022 18:35

   

Av theotherside - 13 november 2022 19:26

Du har ingen aning vad som händer, söndag bara sker. Varje dag, vilken veckodag är det egentligen? Du vet inte, måndag, onsdag, lördag Spelar ingen roll.  Du är mer eller mindre alltid full, en två tre Öl eller lite whiskey. Idag är det s...

Presentation

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12 13 14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards