Direktlänk till inlägg 22 oktober 2012

Vilseledd

Av theotherside - 22 oktober 2012 16:15

Det har varit lite si och så med att läsa böcker ett tag men så är man ju också en periodare, vilket innebär att man ibland knappt tittar åt böcker ens och ibland kan man inte läsa nog många böcker och slukar allt man kommer åt. Jag har dessvärre inte riktigt hamnat i bokslukar-hållet ännu men en bättre inledning på en sådan period än att läsa Vilseledd kan jag inte tänka mig. Vilseledd är spännande från första sidan och fram till slutet, en riktig bladvändare och det är svårt att lägga den ifrån sig, så ett tips är att man ser till att ha mycket tid och inte annat som pockar på uppmärksamheten för den här vill man inte sluta läsa när man väl har börjat. 


" Var har Linwood varit hela mitt liv? Han har skrivit den bästa thrillern jag har läst på fem år, jag kunde bokstavligt talat inte lägga den ifrån mig". Orden finns på bokens baksida och är sagt av ingen mindre än Stephen King, och det hade en viss del att göra med att jag blev intresserad av Vilseledd. Men å andra sidan har King de senaste åren horat ut sitt namn till allehanda böcker, och efter att man läst dem undrar man vad karln egentligen har sett för kvalitéer i de böckerna och man misstänker att King mest gett sitt namn till böckerna för att tjäna pengar eller hjälpa författaren på traven. Men det här är undantaget, Vilseledd var verkligen en riktigt bra thriller och man kan inte lägga ifrån sig boken.


Linwood Barclay skriver rappt och slösar inte bort tiden på oväsentligheter, utan boken är snabbläst och koncentrerar sig på det viktigaste. Det jag saknar framför allt är en lite mer intressant huvudperson, David Harwood är lite för mesig hela tiden och blir aldrig trollbindande. Det kan man däremot inte säga om hans hustru, men henne är det svårt att tala om utan att man måste varna för spoilers hela tiden. En annan av bokens framträdande karaktärer, skruken Dwayne Osterhaus, hade jag hellre velat se skildrad som lite smartare istället för en ganska klassisk "dum" skurk, han har musklerna och hans kompanion har hjärnan. Som helhet hade karaktärerna kunnat förses med lite mer kött på benen utan att för den sakens skull konkurrera med den spännande berättelsen som utspelas. 


En sak som Linwood verkligen är pricksäker med är beskrivningen av hur en liten tidnings framtid ser ut, och att man i den hårda konkurransen och för att överleva tvingas göra avkall på något så viktigt som objektiviteten och att kritiskt granska. Istället är man beroende av att få in pengar, vilket resulterar i att man tar in annonser och att man kanske måste skriva väl om ett nytt privat superfängelse som ska byggas och som kommer generera intäkter för den lilla staden samt ge arbetstillfällen. Men hur "bra" är fängelset, och framför allt- har fängelsets ägare verkligen rent mjöl i påsen?

" Men familjens främsta målsättning var inte längre att driva en seriös tidning. Efter de senaste fem årens sjunkande inkomster och läsarantal var man helt och hållet inriktade på sparåtgärder. Man hade alltid heft en journalist i Albany som rapporterat om intrikeshändelser, men nu nöjde man sig med telegram. Förr hade vi haft två ledare varje dag, skriven av fast anställda. Nu publicerade vi ett urval av ledare från tidningar över hela landet under vinjetten " vad andra tycker". Vi tänkte inte själva mer än tre eller fyra gånger i veckan". ( s. 28). 

En bra beskrivning av hur läget ser ut idag, och tyvärr är det inte en skrämmande framtid som målas upp utan detta är förmodligen hård vardag för flertalet tidningar, större och mindre såväl utomlands som i Sverige. Kan vi verkligen lita på journalister i framtiden, eller vem är det som har intresse av att artiklar publiceras åt det ena eller andra hållet? Källkritiskt tänkande bland läsare har aldrig varit lika viktigt som det är nu.


En rolig detalj i sammanhanget, är att författaren verkar vara bekant med tv-serien Family Guy; " I ett avsnitt försöker hunden sätta på mamman. I ett annat siktar babyn på henne med en kulspruta". ) s 30). Jag antar att författaren kan googla fram den här informationen, men jag hoppas att han har införskaffat den genom att faktiskt ha tittat på serien.


Ibland undrar man huruvida Vilseledd ska lyckas knyta ihop alltsammans som händer, för det händer verkligen nya saker i varje kapitel och allt snurrar nästan okontrollerat och nya uppgifter dyker upp hela tiden. Som sagt, bättre bladvändare finns nog inte och jag kommer läsa fler böcker av samme författare från och med nu. Så har du ingenting att göra i höstrusket, leta upp den här boken direkt. 





 



 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av theotherside - 21 april 2023 18:45

Jag är inte något överväldigande fantast av Miss Li vanligtvis, men kan ändock ej undgå att digga detta å när låten inleds med en spellevink-vibb för att därefter fortsätta i någon stil av disco-dunkabunkaddunk- aaaah! aaah. Igår när jag var på kro...

Av theotherside - 21 november 2022 03:56


Detta var en film som jag inte hade någon koll på, knappt visste att den överhuvudtaget fanns men så visades den på TV4 film under söndagskvällen och jag tog en chans och tittade.  The Night Listener är definitivt inte något mästerverk, men fungerade...

Av theotherside - 18 november 2022 18:35

   

Av theotherside - 13 november 2022 19:26

Du har ingen aning vad som händer, söndag bara sker. Varje dag, vilken veckodag är det egentligen? Du vet inte, måndag, onsdag, lördag Spelar ingen roll.  Du är mer eller mindre alltid full, en två tre Öl eller lite whiskey. Idag är det s...

Presentation

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2 3
4
5 6
7
8
9 10
11
12
13
14
15 16 17
18
19
20
21
22 23 24
25
26
27
28
29 30 31
<<< Oktober 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards