Alla inlägg under december 2011

Av theotherside - 29 december 2011 12:47

Härligt att författaren Arne Dahl med sitt goda minne godkänner att man ändrar könet på en av hans karaktärer för att det ska bli mer politiskt korrekt och mindre "gubbar". Som DN helt oblygt skriver: " Skådespelaren Irene Lindhs rollkaraktär heter Jenny Hultin. För den trogna Dahldeckarläsaren är Jenny kanske den största överraskningen – i böckerna heter hon Jan-Olov, men gubböversvämningen blev både kvävande och politiskt inkorrekt, så Jan-Olov fick (med författarens goda minne) byta kön."

Då undrar jag helt sonika- hur hade man reagerat om det hade varit det omvända? Och inte ett ont ord hörs så länge det är kärringöversvämning, dvs i Melodifestivalen nästa år ( tre kvinnliga programledare?), P3 har en hel drös med kvinnliga artister som spelas mest vilket ju förstås bara är positivt. Tror att jag ska börja överge den genusinriktade skiten SVT, men var jag än i världen ( Sverige)vänder mig så återfinner man ju sådant här överallt så det är inte så lätt. Man kan ju undra hur man orkar hålla på sådär. Arne Dahl beskriver förmodligen verkligheten mer korrekt i sina böcker, men när SVT får materialet i sin hand ska det "genusmodifieras", helt oblygt. Men hade berättelsen handlat om fem kvinnor hade inget behövts ändrats, för "kärringöversvämning" kan man inte uttala högt och det får man icke heller säga, medan det omvända går alldeles utmärkt i nådens år 2011. 


För övrigt var Misterioso precis så dålig som svenska deckare brukar vara. Det var dåligt skådespeleri, knappt någon bra dialog alls och alltsammans avslutas som det påbörjades, med en gisslansituation där den svenska standardlösningen "snacka sig ur eländet" används återigen- hur många svenska deckare har inte slutat på så sätt, för att man inte har råd med en vild skottlossning som slutfight?



http://www.dn.se/kultur-noje/film-tv/bilder-fran-inspelningen-av-arne-dahls-deckare










 

Av theotherside - 29 december 2011 12:33

Nu har en hel del nya ord kommit in i Språkrådets nyordslista 2011, och en hel del av dem speglar verkligen året som gått, bland annat med Arabvåren och Juholtare. Andra ord var lite mindre kända för mig, såsom ac-förkylning, Attitydinkontinens, uggling, mobildagis. Men det är bra att det förs in nya, användningbara ord och uttryck så att det svenska språket förblir levande och nyansrikt.




http://www.svd.se/kultur/svenska-nyorden-hela-listan_6738723.svd












 

Av theotherside - 29 december 2011 01:29

Måste ju bara säga som så, att det finns reklam och sedan finns det reklam! Ölreklam har en förmåga att kunna bjuda på något riktigt fyndigt då och då, och den här är väl mer eller mindre en liten klassiker...




http://www.youtu.be/watch?v=mvnIk25bqSE&feature=relmfu










 

Av theotherside - 28 december 2011 18:30

Språktidningen har i sitt senaste nummer en intressant artikel angående sexanspelningar ( och inte enbart anspelningar i många av fallen) i låtar. Väcker det mer uppmärksamhet och anstöt när svenska artister sjunger om sex jämfört med i engelska låtar? Eric Amarillo, som med låten Vill du ligga med mig nu, skapade rabalder i år blir själv förvånad över hur stor uppmärksamhet låten fick: "2011, i Sverige, landet som ska vara så upplyst och frigjort (...) sedan kan Enrique Iglesias stå och sjunga "tonight Im fukcing you" utan att någon bryr sig". Ligger det något i det?Hmm kanske ty det var ett tag sedan Sverige faktiskt var "frigjort", en anda som vi verkar avlägsna oss ifrån alltmer...

I artikeln ges en möjlig förklaring: " Engelskan ses som ett låtsas-språk att avnjutas på distans." Hmm, ett låtsas-språk? Engelskan som dominerar det mesta i vår vardag... Ja, det kanske ses som ett andraspråk fortfarande, men gör det att vi accepterar att man sjunger i princip vad som helst, att det inte gör något att artister som Rihanna anspelar på S&M- lekar i sin sång?



Eller så ligger sanningen i det som musikredaktören Linda Nordeman "menar  att det stora flödet av musik gör att artister ibland ropar högt för att slå igenom. Det säger något om oss konsumenter och om popmarknaden, där lagom vågat innehåll alltjämt säljer, ibland just på grund av ordens inneboende chockvärde."  


Kan bara ta ett exempel som jag omedelbart kommer att tänka på i sammanhanget- vem minns Christina Aguileras "början",där hon var den oskuldsfulla snygga artisten? Vem lade märke till henne efter Dirrty? Sannolikt många fler upptäckte Aguilera efter den låten, istället för om hon skulle ha fortsatt i Britney Spears-fållan.





Vad tycker ni? Läs gärna artikeln i den utmärkta Språktidningen. Jag tycker det är lite beklämmande att det är på det sättet att svenska artister inte "får" vara lite dirty men att vi gärna dansar/nynnar på amerikanska låtar som har väl explicita textrader om sex och samlag osv.




   

Av theotherside - 28 december 2011 14:27

 

 

"The Devil’s Carnival är ett nytt projekt från Saw-regissören Darren Lynn Bousman som ser ut att vara någon slags nöjesparksmusikal. Mannen bakom Repo! The Genetic Opera och nu senast 11-11-11 har en del nya projekt på gång, tipsar Arrow. Ett av dom är The Devil’s Carnival. "




Det här kanske kan bli riktigt intressant? Snygg hemsida har filmen i alla fall, och det ser ut som att den här kan bli något att se fram emot nästa år!




http://www.thedevilscarnival.com/





 

Av theotherside - 28 december 2011 13:45

Nu har ytterligare några filmer valts in i kongressbiblioteket i Washington till det nationella filmbiblioteket, och det blir en blandad kompott filmer som ska säkerställas inför framtiden- bland annat Bambi och När lammen tystnar. Jag började fundera lite över vad som krävs av en film för att den ska bevaras där, men antagligen är det flera kriterium som ska uppfyllas däribland att filmen har lämnat ett stort avtryck i kulturen, att många har sett den och tyckt om den osv. Ja, kanske lite fler kriterium än så förstås, men ändå, av alla de filmer som finns så ska man alltså lyckas välja ut 25 stycken per år? Ja jävlar, tur att inte jag ska göra det- beslutsångest.com, någon? 



http://www.svd.se/kultur/bambi-bevaras-for-framtiden_6736475.svd







 

Av theotherside - 28 december 2011 12:56

När statistiken efter julhelgen har sammanställts ser man tydligt vilken film som är den stora vinnaren efter det att svenska folket har sprungit på biograferna medan julskinkan förpassats till avloppen- The Stig-Helmer story... Och ja, det är tydligen på allvar. Jag begriper det inte... Den första Sällskapsresan tog man sig knappt igenom, men jag gjorde ett tappert försök när jag såg den för första gången, den andra gav jag upp efter en kvart och de nyare filmerna har jag ignorerat fullständigt men har ändå förstått att den förra filmen före denna, Hälsoresan, var riktigt botten... Och ändå springer svenskarna iväg och ser den här? Fullständigt obegripligt. Då är det mer begripligt att en riktig skitfilm som Alivn och gänget 3 ( alltså, det finns nu tre jävla filmer om några talande jordekorrar som lirar musik? Tre filmer? Världen är galen...) eftersom många barnfamiljer vill ha något lättsamt men hjärndött att sysselsätta ungarna med efter all julmatsslit. Men Stig-Helmer in på förstaplatsen... Helt otroligt. Och om någon modig jäkel hade vågat gå till Svenska Filminstitutet med manuset till Trolljägaren ( den norska filmen) hade denne blivit utskrattad och inte fått ett öre i ekonomiskt stöd. Men sådan här skit som Stig-Helmer ska sponsras, minsann, och nästa år är det dags igen för Peter Magnusson att försöka leka filmregissör med sin uppföljare till Sommarne med Göran! Herregud, tur att Norge finns så man kan se någon bra nordisk filmproduktion åtminstone. Jag undrar vad norrbaggarna har för spännande filmer i pipline inför 2012? De behöver i alla fall inte snegla avundsjukt på oss, det är snarare vi som ska göra det...




http://www.expressen.se/noje/1.2663351/stig-helmer-storst-pa-bio










 

Av theotherside - 28 december 2011 01:00

Jag gillade Rubber men det var långt ifrån någon fulländad film och den faller definitivt inte alla på läppen, den föll knappt mig själv i smaken men stundtals hade den en del roliga stunder som lyste upp det absurda med ett däck som får liv och som visar sig ha telekinetiska krafter- jag trodde att däcket mer eller mindre skulle köra över sina offer men så visade det sig inte vara. Egentligen är hela filmen så absurd att man inte kan ta något på allvar, men jag är ganska säker på att den här har möjlighet att bli en framtida kultklassiker. Eller så inte, för det är inte så roligt när man inte riktigt förstår en film, även när det ganska uppebart handlar om parodi och att man inte ska ta något av filmen på allvar. 




LÄS INTE MER OM DU INTE HAR SETT FILMEN!





Rubber börjar minst sagt rubbat ( och fortsätter också på det viset, men början var nog ändå bäst) för först av allt får man se stolar uppradade, en bil kommer och mosar alla stolar och ut ur kofferten hoppar en polis fram och går fram till kameran och börjar hålla ett anförande om varför E.T är brun, varför ingen går på toaletten eller tvättar händerna i Motorsågsmassakern eller varför pianisten i The pianist är fattig då han är en sådan talang vid pianot. Svaret på alla frågor är helt kort och gott- det finns ingen anledning, och livet är fullt av ingen anledning. Och så börjar filmen, däcket vaknar till liv och ja- hur kom det att börja leva? Av ingen anledning alls. Varför dödar däcket allt som kommer i dess väg? Ingen anlending alls...


Ja, helt rubbat som sagt men samtidigt gjort med en stor portion svart humor. Humor som jag inte riktigt förstod, eller som kanske var lite för subtilt. Jag hade nog förväntat mig lite mer gapskratt och lite mer blinkningar till klassiska slasherfilmer. Men en del sådana element finns med i alla fall, som att däcket "mördaren" betraktar sina offer innan det slår till ( ganska vanligt i skräckfilm). 


Men det jag inte alls förstod var framför allt "publiken i filmen som betraktar filmen och kommenterar den". Vad hade de med alltsammans att göra? Och varför var det så viktigt att alla i publiken skulle dö, så att de andra kunde sluta agera? Det var lite för djupt för min smak...


Nåja, Rubber var hyfsat underhållande i alla fall och hade en del roliga scener, men jag hade ändå förväntat mig lite mer av den här filmen.





 

Presentation

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2 3
4
5
6 7 8 9 10
11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26
27 28 29 30 31
<<< December 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards